Bine ai venit,
Romana (RO) / RON
Limba:
Moneda:
Ok
Categorii
Publica anunt Servicii Magazine Asociatii de vanatoare Poligoane de tir Cursuri arme

Porcul Mistret.

ilie alexandru ionut
ilie alexandru ionut Vezi profil utilizator

Porcul Mistret. - earme.ro

Porcul mistreț ( sus scrofa) - cavalerul negru sau,, jnițălu' ortacului român"
Mamifer omnivor cu larga răspândire în Europa, N Africii și parte din Asia, animal preponderent nocturn, mistrețul reprezinta poate cel mai râvnit vânat pt vânătorul mioritic majoritar!
Acesta(mistrețul ca despre el vorbim) se hrănește în mare parte (85%) cu hrana vegetala dar și cu carne provenita din cadavre de animale (15%.).
Mistretul trăiește în familii/turme conduse de femele bătrâne, se împerechează în perioada noiembrie-decembrie cu o gestație de 17/18 săptămâni și nasc în general 4/6 purcei.
Masculii adulți trăiesc solitari și sunt cu adevărat niște luptători râvniți de vanatori!
Astăzi masculii se vânează tot timpul anului în schimb femela sau purceii de la 01.06 la 31.01
Este un animale extrem de versatil ce poate trai pana la 20 de ani în libertate și pana la 30 de ani în captivitate.
Trofeu este considerat întregul grup de colți(maxilar inferior și superior)iar în unele cazuri inclusiv blana acestuia(nu se punctează C.I.C)
Mistretul are un auz și miros foarte bine dezvoltate iar văzul este punctul lui slab între simțuri. Se odihnește peste 12h/zi, are nevoie de sursa constanta de apa și este un animal extrem de inteligent.
Vânătoarea la mistreț se face în mare parte la goana dar și prin dibuit sau panda.
Împușcarea acestuia se face în România mai mult cu arme lise și proiectil unic tip breneke, carabina fiind utilizata în orice calibru mai mare 6.5X57 (o mare cretinatate în opinia mea calcului făcut pe lungime/diametru în loc de energie cinetica și putere de stop)
Mistretul romanesc(pt ca nu i asa, al nostru este cel mai cel)
Răspândit inegal pe toată suprafață tarii, mistrețul se confrunta astăzi cu cea mai mare problema - PPA(pesta porcina africana)
Virus devastator ce a fost identificat prima data în România pe 32.07.2017 este responsabil cu moartea a peste 5000 de exemplare pana acum(găsite moarte sau împușcate pt limitarea răspândirii) din datele ANSVSA.
Realitatea și dimensiunea dezastrului nu o cunoaște însă nimeni din păcate.
Efectivele estimate de mistreț erau în anul 2018 cca 80.000 de exemplare.
Cum clima îl ajuta enorm, mâncarea este în cantități suficiente, personal cred ca efectivele de mistreț își pot reveni rapid în 3..5 ani. Un aspect important al gestionarii corecte al efectivelor de mistreț ar fi plasarea de hrana complementara și apa pe tot timpul anului mai ales în zonele unde distrugerile facute agricultorilor sunt însemnate.
Ce facem cu el acolo unde este prea mult?
Ce facem cu el acolo unde nu este dar ni l dorim?
1.sunt zone unde numărul lor este într-adevăr o mare problema pentru agricultura și trebuie intervenit de urgenta fie prin împușcare sau tinerea lor într un areal unde li se administrează hrana, apa și multa liniște.
2.la punctul 2 mistrețul nu are nevoie de minuni sau lucruri deosebite:liniște, apa, hrana, paza și habitat.(știu ca tot repet dar trebuie bine băgat la cap!)
Îndrăznesc sa spun ca mistrețul reprezinta și a reprezentat pt asociațiile de vânătoare (marea lor majoritate) un dar de sus pt care nu au făcut nimic sau mai nimic și exceptând câteva din acestea, mai toate au înregistrat scăderi ale încasărilor cauzate de acest virus.
În încheiere va mai spun ca România se situează pe locul 3 mondial când vine vorba de trofeele de mistreț cu 144 puncte C.I.C după Rusia cu 149.20 și Bulgaria cu 150.30.
Insa in 2009 pe fondul 42 Bârlad s-a mai împușcat un exemplar deosebit cu un trofeu de 139.80 și este situat pe locul 17 în lume.
Cătare plină și peste 150 puncte C.I.C

ARTICOLE SIMILARE
Importanța echipamentului tehnico-tactic în jocul de airsoft

Importanța echipamentului tehnico-tactic în jocul de airsoft

Considerat de mulți dintre cunoscători ca fiind o formă de relaxare ideală pentru orice persoană cu vârsta de peste 18 ani, airsoftul este un sport care pune accentul și pe dezvoltarea aptitudinilor umane. De aceea, un rol foarte important îl joacă echipamentul tehnico-tactic și-n special tot ceea ce ține de categoria arme airsoft (pe...

S.C. ODESCO-SNACK S.R.L

Articol postat la: 05.03.2019

Nagy Francisc - Doctorul armelor de vânătoare

Nagy Francisc - Doctorul armelor de vânătoare

Cel mai bun armurier din ţară este bistriţean. Face meseria asta de-o viață și este atât de priceput încât soţii Ceauşescu foloseau la masă cuţite făcute de el, iar la fiecare zi de naştere, Comitetul Central, îi comanda câte o garnitură completă. Astăzi nea Feri se ocupă mai tot timpul cu repararea armelor. A celor adevăra...

eARME

Articol postat la: 24.06.2014

Lansare eArme.ro

Lansare eArme.ro

Ești pasionat de vânătoare? Atunci ai ajuns unde trebuie. Din 14 martie, site-ul earme.ro îți poate oferi tot ce ai nevoie. Aici găsești ofertele magazinelor de arme , asociațiilor de vânătoare, poligoanelor de tir, precum și numeroase anunţuri care te pot ajuta să fii cel mai bun. Totodată, am creat o secţiune specială în care...

eARME

Articol postat la: 12.03.2014